Gepost op

Uitbraak Zware Jongens Esserheem

Het was een uur of zeven op een regenachtige oktoberavond in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Veenhuizen was zich totaal nog niet bewust van wat er die avond en nacht stond te gebeuren… Zes zware criminelen hadden een plan om op die avond uit de zwaar bewaakte gevangenis van Esserheem in Veenhuizen te breken. De bewaking had niets van hun plannen gemerkt. Buiten was het al donker en de mannen hadden de avondmaaltijd net achter de knopen. Onopvallend verlieten ze een voor een de eet/slaapzaal. Dat had niemand van de bewaking opgemerkt. Ze wisten dat er bij het badgebouw een blusslang lag. Die koppelden ze los, gooiden die over de muur en klommen er tegenop.
Met het prikkeldraad boven op de muur hadden ze totaal geen moeite. Daar hadden ze een oude jas overheen gegooid en zonder kleerscheuren kwamen ze alle zes aan de andere kant van de muur.
Daarna gaf een van hen het teken: “Wegwezen en verspreiden.” Iedereen verdween in een vooraf bepaalde richting, ook al had niemand een flauw idee, waar ze terecht zouden komen. Dat was ook geen wonder, want geen van de zes kende de omgeving van Veenhuizen.
Het was een riskante onderneming en er was durf en geluk bij nodig. Buitendien het was nog gevaarlijk ook, want als ze gesnapt werden, zou er met scherp op hen geschoten kunnen worden.
De GeWa was namelijk geinstrueerd om bij een vluchtpoging, na een waarschuwingsschot, gericht met de karabijn op hen te schieten. Maar dat deerde de vluchtelingen niet. Durf hadden de zes wel…

Slaapkooien Bleven Leeg

Het was een uur of acht ’s avonds en voor de gevangenen langzamerhand tijd om naar bed te gaan. Nog had de bewaking niks gemerkt van de zes deserteurs. Maar toen iedereen voor de telling in het gelid kwam, bleven zes van de slaapkooien leeg…..
Paniek bij de bewakers! Groot alarm! Ook Interpol werd gewaarschuwd en Veenhuizen stond te trillen op zijn grondvesten. Het waren zes van de zwaarst gestraften, dus gevaarlijke jongens. Onder hen waren twee mannen van de ‘Kempenbende’ uit Brabant die in die tijd berucht waren om hun gewapende overvallen en mishandelingen.
Daar was men niet alleen in Nederland bang voor, maar ook in België en ver daar buiten.
Het anders zo rustige Veenhuizen was in rep en roer. Alles was afgezet, er werd geregeld met scherp geschoten en er werd een helikopter ingezet. Diezelfde nacht werden vier van de voortvluchtigen gepakt en in verzekerde bewaring gesteld. De overige twee mannen wisten te ontkomen via Norg.
Die verdwenen daar spoorloos met een gestolen witte (?) VW in zuidelijke richting. Men vermoedde dat ze naar Brabant waren gereden, maar enige zekerheid daaromtrent was er niet. Wat wel zeker was: Die twee lieten hun gezicht niet meer zien in Veenhuizen……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *