Gepost op

Relschoppers TT in ‘Rode Pannen’

Het was in de jaren ’50-‘60 van de vorige eeuw. Eind juni werd toen, net als nu, de TT race gehouden. Dat was ook toen al een groot evenement dat veel toeschouwers trok in Assen en omgeving. Daarbij werd de gevangenis in Veenhuizen geregeld gebruikt om relschoppers tijdens de TT tijdelijk op te sluiten.
Het gebeurde altijd de vrijdagnacht voor de TT-races. Vooral als het warm weer was, werd er veel gedronken en dat liep nogal eens uit op grote rellen en vechtpartijen in de binnenstad van Assen. Dan kwam de ME meestal vanuit Veenhuizen in actie om de orde te herstellen.
Zo liep het op een keer weer eens helemaal uit de hand tijdens een TT nacht.
De ME probeerde om de gevaarlijk oprukkende oproerkraaiers uiteen te drijven, maar dat lukte maar half totdat ze ten einde raad traangas inzette. Dat was het moment waarop ze grip kreeg op de situatie.
De relschoppers werden stuk voor stuk opgepakt, in de boeien geslagen, in een boevenbus gezet en naar Veenhuizen gebracht. Het waren er zoveel, dat ze in de bus aan hun stoel werden vastgebonden, omdat er te weinig handboeien waren.
Aangekomen in het cellencomplex ‘De Rode Pannen’ van Veenhuizen mochten ze daar eerst een nacht uitrazen.
Die nacht waren er zelfs in Veenhuizen te weinig cellen, dus nood brak wet. Daarom werden enkele raddraaiers met twee personen in een eenpersoonscel gezet.
Dat was voor sommigen wel een beetje ongemakkelijk, maar doorgaans hadden ze dat ook dik verdiend.
Achter in het cellencomplex was een luchtkooi. Daar werden ze de volgende dag eenmaal gelucht en daarna hup, met zijn allen de cel weer in.
Op zondagochtend mochten de meesten dan eerst naar huis, nadat ze waren voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Die gaf ze een fikse boete en daar hadden de meesten geen rekening mee gehouden. Dat hadden ze liever al feestend uitgegeven aan een of andere kroeg in de stad.
Sommige arrestanten verzetten zich hevig tegen de behandeling.
Door gebrek aan cellen gebruikte de bewaking tijdens de TT nacht ook de grote stalen drie-manskooi, waar drie arrestanten tegelijk in onder konden worden gebracht. Deze was ongeveer drie maal zo groot als de gebruikelijke eenmanskooi, maar erg krap voor drie personen.
Dat pikten sommige arrestanten niet en ze protesteerden hevig. De bewakers werden uitgescholden en er werden verschillende verwensingen naar hun hoofden gesmeten.
Het werd zaterdag, de dag van de TT. Na een ongemakkelijke nacht met drie man in een kooi, zinden de oproerkraaiers op wraak! Maar ze moesten geheel tegen hun zin na het luchten nog de hele dag en een nacht doorbrengen in de Rode Pannen.
Op zondagmorgen zag een bewaker, dat er een flinke drol in een van de stalen driemans-kooien lag en natuurlijk had geen van drieën dat gedaan.
De bewaker bleef stoïcijns en zette een emmer water in de kooi, terwijl hij ze toebeet: “Zo, en nu ruimen jullie dat netjes op, anders blijf je mooi met zijn drieën de hele dag nog in deze kooi zitten. Ik haal jullie er niet uit, voordat die stinkende hoop stront is opgeruimd.”
Nog steeds protesteerden de relschoppers en niemand wilde in eerste instantie die drol opruimen. De een verrekte het voor de ander.
Alle overige relschoppers waren al lang ontslagen en op weg naar huis. Ook de rechter commissaris was al vertrokken.
De drie overgebleven arrestanten konden dus niet meer verhoord worden en zaten nog steeds opgesloten in de driemans-kooi.
Ze uitten de ene verwensing na de andere en dreigden de bewakers aan te klagen door ze te beschuldigen van vrijheidsberoving.
Zo ver kwam het echter niet, want ze zagen ten lange leste wel in, dat ze aan het kortste eind trokken.
De hoop stront werd uiteindelijk opgeruimd en de drie konden vertrekken.
Aan de Hoofdweg bij de bushalte werden de relschoppers gedumpt en ze moesten het verder lopend onderweg naar Assen maar uitzoeken.
Weg was hun weekend. Het was al zondagmiddag, ze waren platzak en de TT ging volledig aan hun neus voorbij……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *