Gepost op

Relschoppers TT vast in ‘Rode Pannen’

Het was in de jaren ’50-‘60 van de vorige eeuw, toen Geof Duke de favoriet was voor de 500 cc klasse en Drikus Veer 7e werd in die klasse. Dat was voor Nederland een ongekend succes in die tijd. Eind juni werden ook toen al de TT races gehouden. Dat was elk jaar een groot evenement dat meer dan 100.000 toeschouwers trok naar Assen en omgeving. De avond ervoor tijdens “De TT nacht” barstte Assen elk jaar weer uit de voegen van de motorliefhebbers en feestgangers. Vooral als het warm weer was, werd er veel gedronken en dat liep nogal eens uit op grote rellen en vechtpartijen in de binnenstad van Assen. Dan kwam de ME meestal vanuit Veenhuizen in actie om de orde te herstellen en werd de gevangenis in Veenhuizen geregeld gebruikt om relschoppers tijdens het TT-weekend een paar dagen op te sluiten.
Zo liep het op een mooie zomeravond tijdens de TT nacht weer eens helemaal uit de hand. Overal in de stad waren opstootjes en rellen en een grote groep herrieschoppers trok luid schreeuwend door de binnenstad. De ME van Veenhuizen was gealarmeerd en erop voorbereid. Die probeerde om de gevaarlijk oprukkende oproerkraaiers uiteen te drijven. Dat lukte maar half tot de ME ten einde raad traangas op de mensenmassa inzette. Veel feestvierders stoven voor het traangas uit de kroegen in en zo kreeg de ME uiteindelijk grip op de situatie.
De relschoppers werden stuk voor stuk opgepakt, in de boeien geslagen, in een boevenbus gezet en naar Veenhuizen gebracht. Het waren er zoveel, dat ze in de bus aan hun stoel werden vastgebonden, omdat er te weinig handboeien waren. Aangekomen in het cellencomplex de ‘Rode Pannen’ van Veenhuizen mochten ze daar eerst een nacht uitrazen.
Die nacht waren er zelfs in Veenhuizen te weinig cellen. Maar nood breekt wet en daarom werden enkele raddraaiers met twee personen in een eenpersoonscel gezet. Dat was voor sommigen wel een beetje ongemakkelijk, maar ze hadden dat ook dik verdiend.
Door gebrek aan cellen gebruikte de bewaking tijdens de TT nacht ook de grote stalen drie-manskooi, waar drie arrestanten tegelijk in onder konden worden gebracht. Deze was ongeveer drie maal zo groot als de gebruikelijke eenmanskooi, maar toch erg krap voor drie personen.
Dat pikten sommige arrestanten niet en ze protesteerden hevig. De bewakers werden uitgescholden en er werden verschillende verwensingen naar hun hoofden gesmeten.
Het werd zaterdag, de dag van de TT. Na een ongemakkelijke nacht met drie man in een kooi, zinden de oproerkraaiers op wraak! Maar ze moesten geheel tegen hun zin na het luchten nog de hele dag en een nacht doorbrengen in de Rode Pannen. Achter in het cellencomplex was een luchtkooi. Daar werden ze de dag erop nog eenmaal gelucht en daarna hup, met zijn allen de cel weer in.
Op zondagochtend mochten de meesten eerst naar huis, nadat ze waren voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Die gaf ze een fikse boete en daar hadden de meesten geen rekening mee gehouden. Dat hadden ze liever al feestend uitgegeven in een of andere kroeg in de stad. Sommige arrestanten bleven zich hevig verzetten tegen de behandeling.
Op die zondagmorgen zag een bewaker, dat er een flinke drol in een van de stalen drie- manskooien lag en natuurlijk had geen van drieën dat gedaan.
De bewaker bleef stoïcijns en zette een emmer water in de kooi, terwijl hij ze toebeet: “Zo, en nu ruimen jullie dat netjes op, anders blijf je mooi met zijn drieën de hele dag in je eigen stank zitten. Ik haal jullie er niet uit, voordat die hoop stront is opgeruimd.”
Nog steeds protesteerden de relschoppers en niemand wilde in eerste instantie die drol opruimen. De een verrekte het voor de ander.
Alle overige relschoppers waren al lang ontslagen en op weg naar huis. Ook de rechter commissaris was al vertrokken.
De drie overgebleven arrestanten konden dus niet meer verhoord worden en zaten nog steeds opgesloten in dedrie-manskooi. Ze uitten de ene verwensing na de andere en dreigden de bewakers aan te klagen door ze te beschuldigen van vrijheidsberoving. Zo ver kwam het echter niet, want ze zagen ten lange leste wel in, dat ze aan het kortste eind trokken.
De hoop stront werd uiteindelijk opgeruimd en na het betalen van een fikse boete konden de drie vertrekken.
Aan de Hoofdweg bij de bushalte werden ze gedumpt en ze moesten het verder lopend naar Assen (15 km) maar uitzoeken.
Weg was hun weekend. Het was al zondagmiddag, ze waren platzak en de TT was volledig aan hun neus voorbij gegaan……

Eén gedachte over “Relschoppers TT vast in ‘Rode Pannen’

  1. Hallo,

    leuke site

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *