Gepost op

Ontvoering Gevangenisdirecteur Veenhuizen (deel 1)

Het was de eerste maandag van november 1981 rond 12.45 uur. Directeur Van Tuinen was in zijn werkkamer in de gevangenis Norgerhaven en bereidde zich voor op een gesprek dat hij zou hebben met gevangene D. Die had de Turkse nationaliteit en was veroordeeld voor een eenmalig drugstransport, dat hij uit geldnood samen met zijn zoon had uitgevoerd. Hij werd in de gevangenis vaak “Tante Bep” genoemd, omdat hij nogal een goedaardige, loslippige kletsmajoor was.

Maar D. was niet de enige die directeur van Tuinen wilde spreken. Daar was ineens gedetineerde K. die samen met D. en met hetzelfde plan van afdeling K naar het voorgebouw liep.

Tijdens hun wandeling viel het D. op dat K. er nu zo netjes uitzag. Gewoonlijk zag hij er erg onverzorgd uit, maar hij had zich voor deze gelegenheid geschoren en was keurig gekleed. D. had een hekel aan hem, want K. was een ongemanierde, onhebbelijke vent.

Bij de binnenportier aangekomen vroeg D.: “Jij ook afspraak heb met Van Tuinen?” “Ja”, zei K. en voegde bits eraan toe: “Het is dringend.” De portier vond het een beetje vreemd. Zo’n afspraak kreeg je niet zomaar. Die werd eerst schriftelijk aangevraagd. Normaal wist hij altijd tevoren wie er wanneer op het spreekuur kwam. Maar hij dacht: ”Ach, van Tuinen regelt zelf zijn afspraken en weet wel wie hij wil spreken”. Dus hij maakte daar geen punt van en had K. daarom ook maar binnengelaten.

Samen zaten D. en K. in de wachtkamer te wachten tot ze zouden worden binnengelaten. Toen van Tuinen D. binnenriep zei K.: “Ik eerst”. Hij voegde de daad bij het woord en liep resoluut naar de deur. Bij de werkkamer van Van Tuinen aangekomen, trok hij snel de deur achter zich dicht. Wat er toen gebeurde, werd een groot drama…

(Wordt vervolgd)

2 gedachten over “Ontvoering Gevangenisdirecteur Veenhuizen (deel 1)

  1. Ben heel benieuwd naar het vervolg, ik was namelijk n de portiersloge toen die persoon er samen met van Tuinen uit liep. Ik zou op transport met een gedetineerde maar dat transport ging niet door. Verder ga ik het niet uitdiepen, ben alleen nieuwsgierig welke informatie de schrijver heeft. na het volgende stuk reageer ik wel weer.

    1. Hee Bertus, leuk! Wist je niet wat er gebeurd was met van Tuinen?
      vriendelijke groet
      Clemens van den Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *