Gepost op

Moordenaar Huwt in Rode Pannen (1)

Dirk de V. was begin jaren 70 van de vorige eeuw al een Amsterdamse plaag voor het Nederlandse gevangeniswezen.
Een van zijn vroegere bewakers, Ch.de G. kende hem als zijn broekzak en vertelt me wat hij heeft meegemaakt met hem.
“Zijn vader bedreigde hem, toen hij nog een kind was, al meerdere malen met een mes. Op een dag doorzeefde hij hem zelfs met vijf kogels, maar Dirk herstelde.
De appel viel niet ver van de boom….
Ook hij geraakte in het criminele circuit. Dirk werd in 1976 veroordeeld tot t.b.s. na doodslag. Hij werd een echte draaideur-crimineel die het later nog tot moordenaar zou schoppen. Er ging altijd een enorme dreiging van hem uit en hij werd zelfs de gevaarlijkste crimineel van Nederland genoemd. Groot, breed met diepliggende ogen en een laag voorhoofd was hij een schoolvoorbeeld van een ‘Lombroso’ type. Dat wil zeggen een type crimineel, dat je aan de uiterlijke aangeboren kenmerken kan herkennen. Dirk had een zekere reputatie. In elke bajes waar hij kwam, steeg het ziektepercentage en liepen medegedetineerden met een grote boog om hem heen. Als Dirk je niet mocht, liep je kans op een pak rammel of, als je echt pech had, een mes tussen je ribben. In de bajes had hij een bijnaam: ‘Karate Dirk’ of ‘Karate Dicky’, als je close met hem was. Iemand had ooit beweerd dat Dirk de V. een karate-expert was, maar in werkelijkheid had dat, wat hij deed, niets met karate te maken. Dirk was een gemene, ordinaire en gevaarlijke straatvechter, niet meer niet minder. Waarschijnlijk had hij die bijnaam te danken aan een groot Japans teken dat op een van zijn imposante bovenarmen was getatoeëerd. Dirk was dus binnen en buiten de bajes een echte herrieschopper, maar ook laf. Zijn slachtoffers waren altijd zwakker dan hijzelf. Echte zware jongens hadden niets van hem te vrezen. Die liet hij met rust, maar oh wee, als hij wist dat hij de baas over iemand kon spelen. Dan had hij hem in zijn macht en dat liet hij weten ook!
Dirk zat nooit lang in dezelfde cel. Meestal zorgde hij binnen een paar dagen voor zoveel trammelant, dat hij strafoverplaatsing kreeg naar het Cellengebouw in Veenhuizen, de Rode Pannen. Daar mocht hij dan 14 dagen in afzondering met alleen een bed, tafel en stoel zijn zonden overdenken. Dirk had voor de bewaking geen enkel respect. Hij schold ze uit voor rotte vis en deelde af en toe rake klappen uit, als hem iets niet zinde. Maar hij had ontzag voor een man: Majoor Mulder van het Korps Gestichtswacht, alias ‘De Zwarte’. Ze waren elkaar al vaak tegengekomen en Dirk wist, dat als het erop aan kwam, hij het afleggen moest tegen de majoor, die beresterk en voor de duvel niet bang was.
Dirk koos eieren voor zijn geld en behandelde majoor Mulder, alias ‘De Zwarte’ altijd met respect. De Zwarte, die het bevel had over het Cellengebouw, vond het prachtig, speelde het spelletje mee en begroette Dirk als een verloren zoon, als die weer eens in de Rode Pannen werd geplaatst,”…….(wordt vervolgd).

4 gedachten over “Moordenaar Huwt in Rode Pannen (1)

  1. Mooi verhaal Clemens. Zelf schrijf ik momenteel ook, maar dan over de Bijlmerbajes en wat er zich achter de muren afspeelde. Zwarte Mulder ken ik van de bekende verhalen.Mijn eerste bekende boeven waren Koos H, Cor van Hout en de Neus. Daarna waren het Karate Bob en Pistolen Paultje en de Dominee.

    1. Hoi Erik, wat leuk een collega te vinden, die ook over dit soort gebeurtenissen schrijft. Waar kan ik je vinden?

  2. Wist je dat Dirk ook in de Bijlmerbajes is getrouwd?! Ik had wel contact met Dirk en hij vertelde mij dat als ik hem ooit buiten zou zien, ik niet contact met hem moest maken, omdat hij niet voor zichzelf instond; want ik ben dan vast onder invloed van harddrugs en mogelijk ook van alcohol en dan weet ik niet hoe ik zal reageren/wat ik doe!

    1. Nee, wist ik niet; voor de eerste keer? Ja, hij was volgens de GeWa’s die ik gesproken heb, een onberekenbaar figuur, waar je niet te dicht bij in de buurt moest komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *